Kuhlaus violinsonater med Christina Åstrand og Per Salo.

Så er turen omsider kommet til en indspilning af Kuhlaus violinsonater - og det med ingen ringere end Radiosymfoniorkestrets internationalt berømte koncertmester Christina Åstrand og hendes mand, pianisten Per Salo, der ligeledes er ansat i Radiosymfoniorkestret. Udgivelsen er lagt i hænderne på pladeselskabet Dacapo. Kuhlaus violinsonater har stort set ikke figureret på repertoiret siden engang i 1800-tallet. Noderne har heller ikke været udgivet siden Kuhlaus egen tid, og de sjældne gamle tryk kan man normalt kun finde på Det kgl. Bibliotek samt på Statsbiblioteket i Aarhus.

Heldigvis er de langt de fleste af Kuhlaus værker efterhånden med i det digitaliseringsprojekt af dansk musik, som Det kgl. Bibliotek er i gang med, og det betyder, at man nu kan downloade noderne fra nettet. Det gælder bl.a. de fem originale violinsonater op.6b, op.33 og op.79 nr.1-3. Her er et direkte link: Kuhlau-noder-KB

Som det fremgår af efterfølgende kopi af indholdsfortegnelse til den cd, der foreløbig er udkommet, har Åstrand og Salo også medtaget en sonate, der oprindeligt er skrevet fra fløjte og klaver, nemlig op.64. Arrangementet for violin og klaver blev udgivet i 1856 af det engelske musikforlag Wessel & Co., dvs. 24 år efter Kuhlaus død. Billedet på coveret gengiver ikke bare den typiske klædedragt fra Kuhlaus tid, men det er også en fin hentydning til, at Kuhlau elskede rødvin - lidt for meget, hævdede nogle!

I forbindelse med udgivelsen præsenteredes de to kunstnere således:

"Christina Åstrand er en af de mest bemærkelsesværdige violinister i Skandinavien. Hun blev allerede som 13-årig optaget på Det Jyske Musikkonservatorium, og kun 22 år gammel blev hun ansat som koncertmester i DR symfoniorkestret. Hun er født i Skanderborg ind i en musikalsk familie og begyndte at spille som 4-årig efter Suzukimetoden. På konservatoriet i Århus var hendes lærer Tutter Givskov, og senere studerede hun i Paris hos Gérard Poulet, inden hun afsluttede med sin solistdebut i 1990. Christina Åstrands repertoire inden for både solokoncerter og kammerværker spænder fra de klassiske mesterværker til helt nye kompositioner. Hun har uropført adskillige violinkoncerter og er blandt de få violinister i verden, der mestrer Violinkoncerten af den nyligt afdøde György Ligeti. Christina Åstrand medvirker på adskillige cd'er, bl.a. har hun indspillet danske romantiske violinkoncerter af Emil Hartmann (Dacapo) og Niels W. Gade og Axel Gade (Danacord). Hendes indspilninger af Per Nørgårds og Ligetis violinkoncerter (på Chandos) har vundet den fornemme franske pris Diapason d'or i 2001. En anden meget rost cd er med horntrioerne af Brahms og Ligeti (Chandos), som hun har indspillet med hornisten Jakob Keiding og sin mand, DR Symfoniorkestrets pianist Per Salo. Christina Åstrand er Ridder af Dannebrog og har modtaget mange hædersbevisninger, bl.a. Jacob Gade prisen og Tagea Brandts Rejselegat"