Vejledning og råd i forbindelse med
installation af computer–programmerne


Hvorfor Visual Basic?
Hvad med sikkerhedsadvarsler? - Kan du have tillid til "en ukendt udgiver"?
Hvordan foregår installationen?
Hvad hvis installationen mislykkes?
Et råd i forbindelse med afinstallation af et program
At åbne et program direkte fra websiden
Her kan du kontakte mig:
En advarsel mod misvisende advarsler!!!

Hvorfor Visual Basic?
Jeg skriver mine programmer i Visual Basic. Fagfolk ville nok vælge et andet programmeringssprog, og det ville jeg også, hvis jeg skulle starte i dag. Da jeg for godt 15 år siden lærte at programmere var rådet, at man skulle vælge Visual Basic, for det var fremtidens programmeringssprog. Sådan kom det ikke til at gå. Men selv om mit hoved stadig fungerer tilfredsstillende (jeg holder bl.a. de små grå celler i funktion ved at fodre dem med komplicerede matematiske opgaver) så kan man i min alder ikke tillade sig at bruge et halvt år eller mere på at sætte sig ind i et nyt programmeringssprog. Det vigtigste for mig er, at programmerne fungerer, og her må jeg sige, at VB er langt bedre end sit rygte. Jeg har selv fundet løsningen på problemer, som man normalt slet ikke regner med at VB kan klare, og jeg har faktisk planer om at få lavet et menupunkt under nærværende website, hvor jeg kan dele mine erfaringer på dette område med andre udviklere af VB-programmer.

Hvad med sikkerhedsadvarsler? - Kan du have tillid til "en ukendt udgiver"?
Som det første problem, når man skal installere et nyt program, vil jeg nævne, at man kan føle sig usikker, når det starter med, at der popper en sikkerhedsadvarsel op. Bruger man Windows XP spørges der: "Vil du køre eller gemme denne fil" – og efterfølgende kan man så læse om risikoen. I Windows 7 kan sikkerhedsadvarslen godt virke lidt mere skræmmende: "Vil du tillade at følgende program fra en ukendt udgiver foretager ændringer på din computer?" Man ser nærmest mareridts–agtige scenarier for sig! Det handler imidlertid kun om, at der tilføjes en eller flere filer, som er nødvendige for at programmet kan gøre. Disse filer (der for det meste er karakteriseret ved endelsen .dll) bliver automatisk gemt i den såkaldte systemmappe (en mappe du næppe er stødt på, med mindre du hører til de mere nørdede brugere af en computer), hvor der i forvejen ligger i hundredevis for ikke at sige i tusindvis af tilsvarende "hjælpefiler" – og nye kommer bl.a.. til hver gang du siger ja til en opdatering.

Problemet er, at ondskabsfulde mennesker på den måde kan inficere din computer med en virus. Derfor spørges der, om du har tillid til "den ukendte udgiver". "Den ukendte udgiver" er i dette tilfælde mig, og hvis du ellers har lært mig at kende som en seriøs og samvittighedsfuld musikforsker og komponist, kan du vel næppe forestille dig, at jeg skulle have nogen interesse i at smugle virus ind i din computer via mine programmer!

Som udgiver af programmer kan man undgå problemet ved at blive certificeret af Microsoft. Så betegnes man ikke længere som "ukendt", og Microsoft påtager sig så at sige ansvaret for sikkerheden. Men det kan man kun opnå efter at have gennemgået et længerevarende uddannelsesforløb, og det er vist kun professionelt arbejdende programmører, der har tid og råd til det.

Hvordan foregår installationen?
Af sikkerhedsmæssige grunde distribueres mine programmer fra januar 2014 som zip-filer. Når du pakker zip-filen ud, vil du se en ny fil med samme navn som den du pakkede ud, men endelsen er nu ændret fra zip til exe. Nu skal du blot klikke på exe-filen og sige ja til at køre installationen. På skærmen kommer nu en Installations–guide til syne. Den skal du bare følge. Det eneste du behøver at tage stilling til er, om du vil installere en ikon (dvs. en genvej) på skrivebordet eller ej. Jeg vil råde dig til at sige ja, så du ikke bagefter skal til at lede efter den mappe, programmet er blevet installeret i.

Hvad hvis installationen mislykkes?
Der kan være flere grunde til. at en installation mislykkes. Grundlæggende kan Visual Basic–programmer kun køre på en PC, så hvis du har en Mac, kan du kun køre programmerne, hvis Mac'en er udstyret med et emulerings–program, der får den til at tro, at den er en PC. Sådan et program kan du sikkert også have brug for i andre situationer, men da jeg ikke er specialist på det område, vil jeg ikke gå nærmere ind på det.

Selv om det er en PC du bruger, kan der dog stadigvæk i sjældne tilfælde opstå problemer. Det kan f.eks. være, at lydfunktionen ikke virker fordi din computer som en sjælden undtagelse ikke har installeret DirectX. Her er et par links, der kan hjælpe dig på vej:

download DirectX
Microsofts vejledning til installation af DirectX

Men i øvrigt er du velkommen til at kontakte mig, hvis du ikke selv kan løse problemet.

Et råd i forbindelse med afinstallation af et program
Hvis du ikke længere vil have et program liggende på din computer, kan du på sædvanlig måde afinstallere det i kontrolpanelet. Det kan være at du i den forbindelse bliver spurgt, om en "shared file" skal fjernes. "Shared files" er filer, som bruges af mere end et program, og hvis du får en sådan meddelelse, vil jeg råde dig til at svare nej. Hvis du fjerner filen, risikerer du nemlig, at der er andre programmer, som heller ikke kan køre (i første række mine egne!)

At åbne et program direkte fra websiden
Når du har installeret et program, som du regner med at bruge flere gange, vil du naturligvis åbne det fra genvejen på skrivebordet. Når jeg alligevel har tilføjet en knap på websiden, hvormed programmet kan åbnes direkte (altså uden først at skulle installeres), er det fordi de fleste af mine programmer benytter de samme "hjælpefiler", dvs. når disse Ún gang er installeret, fungerer de for alle de nævnte programmer. Har du allerede installeret et af mine programmer, kan du altså regne med, at mange af mine andre programmer også fungerer, og du kan således springe installationsproceduren over. Det gælder bl.a. alle de små programmer under menupunktet "På opdagelse i matematikken", og derfor har jeg helt undladt at lave installationsprogrammer til disse – men du skal altså lige have installeret et af de større programmer først! Hvis du f.eks. installerer en af versionerne af "Skalageneratoren", skulle alle de andre programmer derefter kunne køres direkte. Der er dog Ún undtagelse: Mandelbrot–programmet. Det bruger som det (foreløbig) eneste af mine programmer filen MSSTDFMT.DLL (bruges i forb. med at programmet arbejder med data–arrays), og derfor er du nødt til at installere dette program separat.

Her kan du kontakte mig:
mail@josebamus.dk

En advarsel mod misvisende advarsler!!!
Man skal bestemt tage advarsler om virus alvorligt. Desværre er nogle advarsler formuleret, som om der er tale om en reel fare og ikke om en potentiel fare. I den senere tid er brugere, der har installeret det i øvrigt fortrinlige antivirusprogram AVAST, blevet skræmt fra at åbne programmerne på denne side af en sådan formulering. Når man f.eks. forsøger at åbne mit Mandelbrot-program, som masser af brugere har haft fornøjelse af, siden det blev lagt ud på nettet for snart 3 år siden, bliver man nemlig præsenteret for denne meddelelse:Men for det første er Win32:Evo-gen ikke navnet på en virus - det er navnet på en bestemt kategori af advarsler, som bruges af AVAST. På nettet finder man denne forklaring:


Der er altså tale om en advarsel mod en potentiel fare, ikke en reel fare. Det gøres også helt klart i den videre forklaring:


Det er yderst uheldigt, at den danske oversætter af AVAST's advarsel har valgt en så bombastisk og misvisende formulering. Det er rigtigt, at eksekverbare filer (dvs. filer med endelsen .exe) rummer en potentiel fare, og man bør kun åbne sådanne filer, hvis man har tillid til udgiveren. Men at kalde ALLE eksekverbare filer "ondsindede", det kan bedst sammenlignes med, at man uden videre bliver arresteret, dømt og fængslet som terrorist, hvis lufthavnens sikkerhedssystem bipper - også selv om det efterfølgende viser sig at det ikke var en bombe, men en negleklipper, der udløste advarslen!

Jeg har tidligere distribueret mine programmer som zip-filer (dvs. pakkede exe-filer). De er lidt mere besværlige at arbejde med, men de bliver til gengæld ikke registreret som virus, og derfor er jeg fra januar 2014 igen gå over til at bruge denne metode.